#BuenaHuella
0
cargando...
Biometano no fogar
Da granxa ao teu fogar: Que beneficios ten o biometano para os consumidores?
Carmen Lancho
- 1 decembro 2025

Podería parecer que a viaxe de transformación dos xurros acaba precisamente nos fogares de miles de persoas. Pero non é así: os seus beneficios van moito máis alá.

Tal e como sinalou en numerosas ocasións o experto en xurros, Pinky, a produción e o consumo de gases verdes como o biometano implican numerosos beneficios de gran valor. Beneficios que impactan de xeito positivo en diferentes ámbitos, incluído o consumidor final.

Un deles, como xa se comentou, é a creación de emprego local e verde en zonas rurais, grazas á aposta de enerxéticas como Naturgy, que prevén desenvolver ata 50 plantas de biometano antes de 2030 por toda a xeografía española. Estas sumaranse ás plantas que xa están en funcionamento, como as de EDAR de Bens (A Coruña), Cerdanyola do Vallès (Barcelona) e Vila-Sa (Lleida).

Ao mesmo tempo, redúcese a dependencia enerxética, xa que a produción é local. Por exemplo, o proxecto de construción dunha nova instalación na localidade valenciana de Utiel suporá a inxección de 20 GWh/ano de biometano na rede de gas da nosa distribuidora. Isto equivale ao consumo enerxético anual de 5.300 fogares.

O impulso á descarbonización

A descarbonización do sector gandeiro (entre outros) é outra das grandes vantaxes. Unha redución da pegada da súa actividade que se produce en dous ámbitos. Por unha banda, o aproveitamento dos xurros como fonte de enerxía renovable reduce as emisións de gases de efecto invernadoiro xerados pola gandería, así como as do combustible ao que substitúe. Por outro, ao transformar os residuos orgánicos das explotacións gandeiras obtense gas verde e, ademais, fertilizantes de gran valor. Isto implica tamén un impulso á economía circular.

La puesta en marcha de la infraestructura necesaria para desarrollar plenamente el sector del biometano por todo el país, tendrá un impacto directo en muchas zonas rurales.
A redución das emisións de gases de efecto invernadoiro xerados pola gandería.

Impacto directo das enerxías verdes en casa

Un dos primeiros beneficios refírese á saúde e ao medio ambiente. Por que? Porque ao tratar os residuos orgánicos dos animais non só redúcese a emisión de CO₂, senón que tamén se evita que ditos residuos contaminen recursos tan prezados como as augas subterráneas, pondo en perigo a biodiversidade de áreas naturais. Ademais, diminúese a dependencia enerxética, xa que a produción é local.

E finalmente, a estrela: o consumidor final (Sentímolo Pinky!). Como chega este gas verde a casa? Tras o seu paso pola planta de biogás, o resultado inicial é unha mestura de gases que inclúe metano, CO₂ e outras impurezas. Este biogás sométese a un proceso chamado upgrading, no que se eliminan as impurezas e mellórase ata obter biometano, o produto final do proceso.

Desde a calefacción e a auga/a auga quente para a ducha ata cociñar unha rica lasaña ou preparar unha torta de cenoria, o biometano pódese usar directamente nos fogares sen que o consumidor teña que facer ningún cambio nos seus aparellos nin na súa instalación. Isto é posible porque este gas verde é totalmente compatible co gas natural e pódese inxectar na mesma rede de distribución que xa existe.

Os residuos orgánicos forman parte imprescindible do camiño cara á transición enerxética.

Do porco, ata os xurros!

O refraneiro popular español xa dicía que do porco ata os andares!, pero en tempos de transición enerxética e descarbonización do sector gandeiro podemos dicir que ‘Do porco, ata os xurros!’. Este é o nome do novo proxecto que se enmarca dentro de Boa Pegada e que realizou Prensa Ibérica en colaboración con Naturgy para falar da oportunidade que ofrece o biometano para reducir a pegada de carbono do sector gandeiro. Para iso, contamos coa colaboración de Pinky, un cerdito que, de forma didáctica e a través de varios vídeos, falaranos do biometano como un elemento clave na transición enerxética. Tamén contaremos coa experiencia de Elena Monxe (@infarmarte), que, con absoluta rigorosidade científica, achegaranos conceptos ao redor desta fonte de enerxía renovable. E é que do porco pódense aproveitar ata os xurros.

Neutros en CO2

Os contidos creados no proxecto Boa Pegada supuxeron a emisión de 126,23 kg CO2 eq, dos cales o 70,8% provén da produción de vídeos para redes sociais, o 24,4% na produción de vídeos animados e o 4,8% do traballo de redacción e o deseño web. Para polo en perspectiva, esta cantidade de CO2 equivale a:

  1.  O dióxido de carbono emitido en 2 viaxes dunha persoa en avión na ruta Madrid-Barcelona.

  2.  O consumo enerxético anual dunha décima parte dun fogar media.

Para neutralizar estas emisións, necesitaríanse 6 árbores absorbendo CO2 durante un ano completo. Para reducir estas emisións aplicamos varias medidas que poderedes atopar neste artigo.

Emisións xeradas durante este proxecto:

750,05 kg CO2 eq

19%

Viaxes

3%

Enerxía consumida

6%

Aloxamento

Medimos, reducimos, neutralizamos

O proxecto #BuenaHuella é unha acción liderada por Naturgy que reúne aos principais grupos de comunicación do país baixo un mesmo proxecto de comunicación sostible. Trabállase na medición, a redución e a neutralización das emisións de CO2 de todos os contidos, aplicando medidas para minimizar o seu impacto ambiental, desde a ideación ata a difusión.

Este proxecto forma parte da estratexia do grupo Naturgy para seguir desenvolvendo accións que axuden a mitigar os efectos do cambio climático e favorecer a transición enerxética cara a unha economía neutra en carbono.

Co proxecto #BuenaHuella, Prensa Ibérica tamén se adhire ás boas prácticas de sustentabilidade minimizando a pegada de carbono na elaboración destes contidos, así como noutros que tamén se producen desde a redacción. Este compromiso vén determinado pola medición que se fai de xeito consciente en todo o proceso de produción e distribución das pezas que aglutinan este site.

Exemplo diso é que na oficina, hai ventás que favorecen o uso de luz natural, dúas persoas do equipo de produción veñen camiñando á oficina e o resto utiliza o transporte público para minimizar o seu impacto ambiental. Así mesmo, tanto o site como as imaxes utilizadas no contido, están optimizados co obxectivo de reducir a pegada de carbono.

null